Zespół naukowców z Uniwersytetu Stanu Connecticut, pracujący pod kierunkiem dr Marii Luz Fernandez wykazał, iż spożywanie jaj na śniadanie zmniejsza uczucie głodu i pomaga zredukować liczbę kalorii spożywanych w ciągu dnia.
W przeprowadzonym przez nich eksperymencie wzięło udział 21 mężczyzn. Jednego dnia podano im na śniadanie jajecznicę przygotowaną z trzech jaj oraz 1,5 kromki białego tostowego chleba. Następnego dnia śniadanie uczestników skladało się natomiast z rogala, połowy łyżeczki chudego kremowego twarożku i 170 gramów chudego jogurtu. Obydwa posiłki miały identyczną kaloryczność, ale pierwszy był bogatszy w białko, a drugi w węglowodany.
Jak się okazało, po zjedzeniu śniadania w postaci jajecznicy, mężczyźni spożywali średnio o 112 kilokalorii mniej na lunch serwowany w postaci bufetu otwartego i o 400 kilokalorii (18%) mniej w ciągu 24 godzin od tego pierwszego posiłku. Co więcej, w pierwszym dniu panowie w mniejszym stopniu odczuwali głód w porze lunchu.
Badanie krwi uczestników eksperymentu wykazało, że poziom greliny, czyli hormonu pobudzającego uczucie głodu, był znacznie wyższy po śniadaniu bogatym w węglowodany niż bogatym w białka jaj.
Jego wyniki potwierdzają wcześniejsze obserwacje, z których wynikało, że osoby spożywające jaja na śniadanie w ramach diety odchudzającej były w stanie zrzucić o 65% więcej na wadze i miały więcej energii w porównaniu z pacjentami, którzy w trakcie odchudzania się jedli na śniadanie pokarmy bogate w węglowodany.
Prawie połowa białek jaja znajduje się - wraz z innymi składnikami odżywczymi - w żółtku, dlatego specjaliści zalecają, by spożywać je w całości. Jedno jajko kurze dostarcza około 70 - 80 kilokalorii, około 7,50 gramów białka, 0,36 gramów weglowodanów i 5,82 gramów tłuszczu. Zawartość tych składników w jaju zależy od tego, w jakich warunkach były hodowane i czym były karmione kury.
Jajka dzielimy na 4 klasy wagowe:
- S - małe, o masie poniżej 53 gramów
- M - średnie, o masie od 53 gramów do 63 gramów
- L - duże, o masie od 63 g do 73 gramów
- XL - bardzo duże, o masie od 73 gramów
Oprócz określenia rozmiaru, na jajku zakupionym w sklepie znajduje się ponadto następujący nadruk:
X - XX - XXXXXXXX
gdzie:
X oznacza sposób chowu:
0 - chów ekologiczny
1 - chów z wolnym wybiegiem
2 - chów ściółkowy
3 - chów klatkowy
XX - Kod kraju, np.
PL - Polska
DE - Niemcy
NL - Holandia
XXXXXXXX - Weterynaryjny Numer Identyfikacji Producenta