Baza wiedzy

Jajo - cenny składnik diety odchudzającej

Zespół naukowców z Uniwersytetu Stanu Connecticut, pracujący pod kierunkiem dr Marii Luz Fernandez wykazał, iż spożywanie jaj na śniadanie zmniejsza uczucie głodu i pomaga zredukować liczbę kalorii spożywanych w ciągu dnia.



 

 




W przeprowadzonym przez nich eksperymencie wzięło udział 21 mężczyzn. Jednego dnia podano im na śniadanie jajecznicę przygotowaną z trzech jaj oraz 1,5 kromki białego tostowego chleba. Następnego dnia śniadanie uczestników skladało się natomiast z rogala, połowy łyżeczki chudego kremowego twarożku i 170 gramów chudego jogurtu. Obydwa posiłki miały identyczną kaloryczność, ale pierwszy był bogatszy w białko, a drugi w węglowodany.










Jak się okazało, po zjedzeniu śniadania w postaci jajecznicy, mężczyźni spożywali średnio o 112 kilokalorii mniej na lunch serwowany w postaci bufetu otwartego i o 400 kilokalorii (18%) mniej w ciągu 24 godzin od tego pierwszego posiłku. Co więcej, w pierwszym dniu panowie w mniejszym stopniu odczuwali głód w porze lunchu.
 








Badanie krwi uczestników eksperymentu wykazało, że poziom greliny, czyli hormonu pobudzającego uczucie głodu, był znacznie wyższy po śniadaniu bogatym w węglowodany niż bogatym w białka jaj.

 







Jego wyniki potwierdzają wcześniejsze obserwacje, z których wynikało, że osoby spożywające jaja na śniadanie w ramach diety odchudzającej były w stanie zrzucić o 65% więcej na wadze i miały więcej energii w porównaniu z pacjentami, którzy w trakcie odchudzania się jedli na śniadanie pokarmy bogate w węglowodany.










Prawie połowa białek jaja znajduje się - wraz z innymi składnikami odżywczymi - w żółtku, dlatego specjaliści zalecają, by spożywać je w całości. Jedno jajko kurze dostarcza około 70 - 80 kilokalorii, około 7,50 gramów białka, 0,36 gramów weglowodanów i 5,82 gramów tłuszczu. Zawartość tych składników w jaju zależy od tego, w jakich warunkach były hodowane i czym były karmione kury.










Jajka dzielimy na 4 klasy wagowe:



 




- S - małe, o masie poniżej 53 gramów

- M - średnie, o masie od 53 gramów do 63 gramów

- L - duże, o masie od 63 g do 73 gramów

- XL - bardzo duże, o masie od 73 gramów

 

 




Oprócz określenia rozmiaru, na jajku zakupionym w sklepie znajduje się ponadto następujący nadruk:


 

 




X - XX - XXXXXXXX


 




gdzie:

 

 



X oznacza sposób chowu:

 

 

 



0 - chów ekologiczny

1 - chów z wolnym wybiegiem

2 - chów ściółkowy

3 - chów klatkowy

 

 




XX - Kod kraju, np.

 

 



PL - Polska

DE - Niemcy

NL - Holandia



 



XXXXXXXX - Weterynaryjny Numer Identyfikacji Producenta

Copyright © 2008-2024 Narkotyki.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kliknij tutaj aby skontaktować się z administratorem.