Miliardy osób na całym świecie rozpoczynają dzień od filiżanki kawy. Co takiego jest w napoju, kóry zrobił tak zawrotną karierę?
W nasionach kawy znajduje się 11% tłuszczów, 13% białka, od 0,3 do 2,5% kofeiny, a także olejki eteryczne, niewielkie ilości guaniny, adeniny oraz 11% wody. Napar z nich przyrządzony stanowi jedno z najbogatszych źródeł kofeiny, 150 mililitrowa filiżanka małej czarnej zawiera 120 mg tego związku.
Kawa działa najdłużej i najsilniej na osoby pijące ją regularnie, kilkukrotnie w ciągu dnia. Organizm rozpoczyna wchłanianie kofeiny z przewodu pokarmowego już w kilkanaście minut po wypiciu napoju, jednak jej najsilniejsze działanie ma miejsce dopiero po upływie 3 – 4 godzin.
Zawarta w kawie kofeina powoduje pobudzenie ośrodkowego układu nerwowego, stymuluje psychiczną i fizyczną wydolność organizmu, a także zwiększa wydalanie ciepła z organizmu i przyśpiesza przemianę materii. Związek ten jest również składnikiem wielu leków przeciwbólowych i przeciw przeziębieniu.
Kofeina jest substancją toksyczną, a picie kawy w większych ilościach może spowodować uzależnienie, dlatego też powinno się ją pić z umiarem, wystarczy 100 – 200 ml by na kilka godzin uzyskać pożądany efekt pobudzenia. Najbardziej bezpieczne jest wypicie filiżanki kawy rano i powtórzenie tej dawki dopiero po południu. Lekarze przestrzegają przed spożywaniem więcej niż 6 filiżanek dziennie. Osoby mające wysokie ciśnienie tętnicze, cierpiące na schorzenia nerek i serca nie powinny wypijać więcej niż jedną filiżankę kawy dziennie.
Do zalet tego ulubionego przez wielu napoju zalicza się:
– pobudzające i orzeźwiające działanie
– obniżenie uczucie zmęczenia
– poprawę ukrwienia mózgu
– zwiększenie wydolności fizycznej
– działanie antydepresyjne
– efekt pobudzenia intelektu
– przyśpieszenie procesów myślowych
– regulację krzepliwości krwi
– lepsze ukrwienie naczyń krwionośnych serca i układu oddechowego
– pozytywne działanie na metabolizm mięśni i szybsze spalanie tkanki tłuszczowej
– zmniejszenie zmęczenia mięśni
– działanie moczopędne
– przynoszenie ulgi przy migrenowych bólach głowy
Zawarta w kawie kofeina może także przynieść pewne niepożądane działania:
– nie powinny jej pić kobiety w ciąży, gdyż kofeina może uszkodzić płód, a zbyt duże jej ilości mogą w ogóle utrudnić zajście w ciążę
– może wywołać zmiany nowotworowe w pęcherzu i trzustce
– szkodzi osobom, które cierpią na choroby dwunastnicy, trzustki, kamicę dróg żółciowych i wrzody żołądka, ponieważ zwiększa wydzielanie kwasu solnego w żołądku
– szkodzi osobom z nadciśnieniem i z chorobą wieńcową, ponieważ wpływa na wzrost ciśnienia tętniczego krwi
– przyśpiesza pracę serca, zwiększa zużycie tlenu
- podnosi poziom cholesterolu
– wypłukuje wapń z organizmu, przez co zwiększa ryzyko wystąpienia osteoporozy
– może powodować zawroty i bóle głowy, bezsenność, nerwowość, rozdrażnienie
– nie powinny jej pić dzieci ani młodzież