Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Specjaliści z małej niemieckiej firmy Spectral Service wspólnie z Technologie -Transfer Zentrum opracowali sposób na przekształcanie winiarskich odpadów w proszek, który posiada wszystkie zalety zdrowotne wina, ale nie zawiera alkoholu.
Odpady powstające przy produkcji wina zawierają wszystkie korzystne dla zdrowia substancje, takie jak białka, witaminy z grupy B, składniki mineralne i polifenole, nawet w większym stężeniu niż sam trunek. Według specjalistów powinny być one spożywane przez ludzi, a nie trafiać na wysypiska.
Każdego roku w samych Niemczech powstaje 120 000 hektolitrów takich odpadów. Niemcy znaleźli sposób na wytwarzanie z nich proszku, który może znaleźć bardzo szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym i kosmetycznym.
Winny proszek mógłby być wykorzystywany zarówno przy wytwarzaniu jogurtów, lodów, ciastek czy czekolad, jak i przeciwzmarszczkowych kremów i maseczek kosmetycznych.
Według specjalistów spożywanie zawierających proszek produktów powinno zapobiegać chorobom serca i naczyń, a także stanom zapalnym czy zakrzepom. Produkty kosmetyczne na jego bazie skutecznie odmładzałyby skórę i zapobiegałyby lub przynajmniej opóźniałyby proces tworzenia się zmarszczek.