Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Zespół badaczy z amerykańskiego The Miriam Hospital, kierowany przez dr Jeanne McCaffery odkrył, dlaczego części osób, które schudły, udaje się utrzymać zredukowaną wagę, a inne zmagają się z efektem jo-jo. Ich zdaniem ma to związek z różnicami w aktywności mózgu, który u tej pierwszej grupy nauczył się inaczej reagować na widok jedzenia.
Specjaliści zauważyli, że u osób przez kilka lat skutecznie utrzymujących niższą wagę - na widok jedzenia częściej uruchamiają się obszary mózgu związane z kontrolą zachowania oraz uwagą wzrokową. Takich właściwości nie zaobserowano u ludzi o normalnej wadze ani u ludzi otyłych.
Za pomocą funkcjonalnego rezonansu magnetycznego prześledzono aktywność mózgu 3 grup:
1) 18 osób z normalną wagą
2) 16 otyłych (z BMI powyżej 30)
3) 17 respondentów, którzy zrzucili przynajmniej 13,5 kg i wytrwali przy niższej wadze przez minimum 3 lata
Po 4-godzinnym "poście" pokazano badanym zdjęcia różnych pokarmów - zarówno zdrowych i niskokalorycznych, np. warzyw, owoców, płatków pełnoziarnistych czy sałatek, jak i wysokokalorycznych, np.cheesburgerów, hot dogów, frytek, lodów i innych słodyczy. Respondentom pokazano również fotografie niebędących jedzeniem obiektów o podobnym stopniu złożoności wzrokowej, teksturze i barwie, np. skał, kwiatów, drzew, krzaków czy cegieł. Skany z rezonansu utrwalały reakcję mózgu badanych na każdy z tych obrazów.
Okazało się, że przedstawiciele trzeciej grupy reagowali na zdjęcia inaczej niż pozostali. Zaobserwowano u nich silniejsze hamowanie i nasiloną uwagę wzrokową w odpowiedzi na bodźce "żywnościowe", czego sygnałem były silne sygnały w obrębie lewego zakrętu czołowego górnego i prawego zakrętu skroniowego środkowego.
Autorzy badania przypuszczają, że takie reakcje mózgu prowadzą do zachowań zapobiegawczych bądź korekcyjnych, a zwłaszcza do wzmożonej kontroli odżywiania. Pozwala to na długoterminowe podtrzymanie zredukowanej wagi.
Nie wiadomo jednak, czy takie reakcje są wrodzone, czy też można je wykształcić - naukowcy planują dalsze badania w tym zakresie.