Ankieta

Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?

14%
zdecydowanie tak
8%
raczej tak
14%
nie wiem
15%
raczej nie
49%
zdecydowanie nie

Piwo do steku czy stek w piwie?

dodano: Poniedziałek, 5 Styczeń 2009, 11:21:25

Isabel Ferreira z portugalskiego uniwersytetu w Porto przeprowadziła badania ujawniające pewne prozdrowotne działanie alkoholu wykorzystywanego do przygotowywania posiłków.

 

Okazuje się, że marynowanie grillowanego mięsa w czerwonym winie lub w piwie znacznie obniża ryzyko nowotworów. 

 

Obróbka cieplna, której zazwyczaj poddawane się steki, podwyższa zawartość rakotwórczych związków w posiłkach komponowanych zwłaszcza ze smażonego i grillowanego mięsa. Poddawanie go działaniu bardzo wysokiej temperatury kumuluje zawartość szkodliwych dla zdrowia związków, które częściowo mogą zostać zneutraliwowane przez oliwę z oliwek, sok cytrynowy lub marynaty czosnkowe.

 

Badania wykazały, że marynowanie mięsa przez około sześć godzin w piwie lub winie może zmniejszyć poziom dwóch rodzajów rakotwórczych związków nawet o 90%, przy czym trzeci rodzaj szkodliwych związków jest skuteczniej neutralizowany przez piwo. Zawrtość cukrów w tym alkoholu dodatkowo utrudnia powstawanie rakotwórczych substancji na powierzchni mięsa, a marynowane w piwie mięso przez smakoszy uważane jest za smaczniejsze.

2780 / 3125
Copyright © 2008-2024 Narkotyki.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kliknij tutaj aby skontaktować się z administratorem.