Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Japońscy naukowcy odkryli nowe właściwości piwa, które mogłyby być bardzo przydatne w jesienno-zimowym okresie, w którym tak łatwo o infekcje. Okazuje się, że chmiel wykorzystywany do jego produkcji posiada przeciwzapalne działanie i chroni przed przeziębieniem i grypą.
O dawna wiadomo, że piwo zawiera m.in. przeciwutleniacze i szereg witamin, które wzmacniają organizm. Na podstawie wyników japońskich badań do listy cennych dla zdrowia składników piwa dodano kwas znajdujący się w chmielu, dzięki któremu napój działa antywirusowo i przeciwzapalnie.
Jaki jest haczyk? By do organizmu trafiła wystarczająco silna dawka chmielu, należałoby wypić około 10 litrów piwa. Skonsumowanie aż tak dużej ilości złocistego trunku jest jednak zbyt niebezpieczne dla zdrowia, dlatego specjaliści odradzają jednak korzystanie z tej metody wzmacniania układu odpornościowego.
Japończycy planują kolejne badania, których celem będzie opracowanie leków, ale również różnego rodzaju posiłków i napojów bezalkoholowych, zawierających duże dawki chmielu. Dopiero takie rozwiązanie powoli na wykorzystanie antywirusowych i przeciwzapalnych właściwości chmielu i zmniejszy zachorowalność na przeziębienie w okresie jesienno-zimowym.