Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Amerykańscy naukowcy wykazali, że mrożone frytki mogą zawierać bardzo duże ilości substancji rakotwórczych...
Okazuje się, że wcześniej przygotowane i zamrożone, a następnie upieczone lub usmażone frytki są groźne dla zdrowia. Nie jest to dobra wiadomość dla tych, którzy chętnie spożywają je w domu lub w barach typu fast food.
Zdaniem ekspertów powinny one zupełnie zniknąć z naszego menu, ponieważ są silnie rakotwórcze.
Mrożone frytki, które kupujemy w sklepie to produkt częściowo przetworzony, np. ugotowany. Dzięki temu przygotowanie ich nie wymaga długiego czasu - wystarczy zanurzyć je w gorącym tłuszczu lub podgrzać w wysokiej temperaturze, by szybko stały się chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku.
Wyniki amerykańskich badań świadczą o tym, że podczas takiego przetwarzania częściowo gotowych frytek może być uwalniany akrylamid i to w bardzo niebezpiecznych ilościach. Związek ten może wywoływać nowotwór układu pokarmowego.