Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Zdaniem naukowców z Portugalii działanie wyspy mózgowej, zwanej insulą, wpływa w istotny sposób na proces przybierania na wadze oraz chudnięcia.
Okazuje się, że mózg zwiększa poczucie smaku, nawet jeśli nie odczuwamy go w wystarczający sposób. Satysfakcja z jedzenia pojawia się nawet, gdy jego walory smakowe w rzeczywistości nie są wystarczające. Insula intensyfikuje je dzięki temu, że wcześniej ulubione smaki zostały zakodowane w jej pamięci.
Zdaniem naukowców wyspa mózgowa jako pierwsza odbiera sygnały wysyłane przez trzustkę i wątrobę i aktywuje poczucie smaku z wyprzedzeniem, sugerując niejako preferencje żywieniowe poszczególnych osób.
Przeprowadzone przez nich badanie ujawniło wysoką aktywność neuronów w wyspie w momencie spożywania ulubionych produktów. Świadczy to o tym, że nasze upodobania smakowe są zapisywane w mózgu.
Bć może w przyszłości odkrycie to przyczyni się do opracowania skutecznych programów odchudzających. Ingerencja w działanie wyspy mózgowej mogłaby pomóc w utracie przez otyłą osobę satysfakcji ze spożywania określonego produktu z przyczyn smakowych.