Ankieta

Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?

14%
zdecydowanie tak
8%
raczej tak
14%
nie wiem
15%
raczej nie
49%
zdecydowanie nie

Wczesne doświadczenia żywieniowe kształtują preferencje do słonego smaku

dodano: Wtorek, 27 Grudzień 2011, 13:53:19

Amerykańscy naukowcy wykazali, że dzieci, którym przed ukończeniem 6 miesiąca życia wprowadza się do diety pokarmy zawierające sól, mają w przyszłości większy pociąg do słonego smaku.







Znaczne ilości soli znajdują się np. w płatkach śniadaniowych, chlebie czy sucharkach. Nieświadomi tego rodzice często podają je małym dzieciom. Okazuje się, że spożywają one później o 55% więcej soli niż ich rówieśnicy, którzy nie byli nimi karmieni. W wieku przedszkolnym takie dzieci częściej sięgają po czystą sól.







Nie jest to dobre przyzwyczajenie - zdaniem specjalistów od żywienia spożywamy obecnie zbyt dużo soli, co może mieć negatywne konsekwencje zdrowotne w postaci nadciśnienia tętniczego, chorób układu krążenia czy chorób nerek.






Preferencje do słonego smaku bardzo trudno jest zmienić zwłaszcza w dorosłym wieku, m.in. dlatego, że sól – podobnie jak cukier – oddziałuje na ośrodek przyjemności w mózgu.







Jak wykazali Amerykanie, kluczowy wpływ na preferencje do słonego smaku ma dieta we wczesnym okresie życia dziecka.







Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia, nie powinno się spożywać więcej niż 6 gramów soli dziennie. Należy przy tym pamiętać, że oprócz tradycyjnej solniczki, sól zawiera także wiele, nawet tych pozornie nie słonych produktów spożywczych. Inne organizacje zdrowotne proponują jeszcze bardziej restrykcyjne normy.

413 / 3125
Copyright © 2008-2024 Narkotyki.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kliknij tutaj aby skontaktować się z administratorem.