Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Jedzenie puszkowanej żywności przez pięć dni wystarczy, by poziom bisfenolu A w organizmie zwiększył się o 1200%. Ten związek chemiczny używany jest do produkcji tworzyw sztucznych i żywic epoksydowych, którymi pokrywane są puszki na żywność. Brisfenol A jest także wykorzystywany jako przeciwutleniacz w żywności i kosmetykach.
W 2010 roku w Kanadzie uznano omawiany związek za substancję toksyczną, a na terenie Unii Europejskiej zakazano jego dodawania do butelek dla niemowląt.
Amerykańcy naukowcy już wcześniej wykazali, że picie napojów przechowywanych w pewnych rodzajach plastikowych butelek może zwiększyć stężenie brisfenolu A w organizmie. Wyniki najnowszego badania świadczą, że jeszcze większym problemem może być puszkowana żywność.
Wzięło w nim udział 75 osób, które podzielono je na 2 grupy. Osoby z pierwszej przez pięć kolejnych dni jadły świeżą zupę, natomiast osoby z drugiej - zupę puszkowaną. Badanych poproszono, by poza tym w żaden sposób nie zmieniali swojego trybu życia. Jak się okazało, w moczu osób jedzących zupę z puszki poziom bisfenolu A był aż o 1221% wyższy.
Podwyższone stężnie tego związku chemicznego w organizmie może mieć wpływ na pojawienie się chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy i otyłości.
Jeśli doniesienia te potwierdzą się, być może w wielu krajach zostaną wprowadzone ograniczenia dotyczące używania brisfenolu A.