Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Naukowcy z Portugalii opracowali formułę jadalnego opakowania do produktów spożywczych. Jak sami twierdzą, skutecznie chroni ono żywność, a dodatkowo - jest smaczne.
Czy wynalazek zrewolucjonizuje światowy przemysł spożywczy?
Folia o nanometrycznej grubości jest bezzapachowa i trudno dostrzegalna dla ludzkiego oka. Jest produktem jadalnym i umożliwia bezpieczne i dłuższe przechowywanie łatwo psujących się produktów spożywczych, np. owoców, warzyw czy przetworów mlecznych.
Pokrywanie ich opakowaniem następuje w efekcie zanurzania produktów w płynnej substancji bazującej na polisacharydach. Gdy wyschnie, przybiera ona postać bardzo cienkiej folii, wyjątkowo odpornej na działanie mikroorganizmów.
Badania potwierdziły, że formuła opakowania stanowi skuteczniejszą barierę ochronną dla żywności niż dotychczas stosowane metody w branży spożywczej.
Eksperyment z truskawkami i serem wykazał, że owoce pokryte jadalną folią były o 30%, a sery o 20% bardziej odporne na psucie.