Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Australijscy naukowcy wykazali, iż dodatek melasy do pożywienia pozwala ograniczyć szkodliwość wysokotłuszczowej diety i prowadzi do spadku wagi.
Przeprowadził on 12-tygodniowy eksperyment na szczurach, które podzieł na trzy grupy.
Pierwszą grupę kontrolną żywiono przez cały czas zwykłą wysokotłuszczową paszą, natomiast a u dwóch pozostałych zastosowano suplementację 2% i 4% ekstraktem melasy. Zwierzęta z każdej grupy spożywały podobną ilość pokarmu.
Po 12 tygodniach okazało się, że gryzonie z grupy karmionej karmą zawierającą 4% melasy straciły na wadze i miały mniej otłuszczone ciało. Dodatkowo w ih krwi stwierdzono niższe stężenie wytwarzanej przez komórki tkanki tłuszczowej leptyny. Hormon ten odpowiada za przekazywanie podwzgórzu informacji o stopniu odczuwanego głodu.
Badanie wykazało ponadto, że konsumpcja melasy prowadziła do zwiększenia liczby kalorii traconych z odchodami, a także zwiększała ekspresję genów dla kilku biomarkerów metabolicznych wątroby i adipocytów.
Zdaniem autorów badania dodatek melasy do wysokotłuszczowej diety zmniejsza masę ciała i otłuszczenie właśnie za pośrednictwem ograniczenia absorpcji kalorii.
Na przyszły rok zaplanowano testy kliniczne z udziałem ludzi.