Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Amerykańscy naukowcy wykazali, że jedzenie truskawek pozwala zminimalizować powikłania związane z rozwojem cukrzycy, zarówno w obrębie nerek, jak i komórek nerwowych w mózgu.
Obecna w tych owocach fizetyna, związek z grupy flawonoidów przyczynia się do regeneracji komórek nerwowych mózgu odpowiadających za pamięć i likwiduje obrzęk nerek.
Badanie przeprowadzono na specjalnie zmodyfikowanych genetycznie myszach, u których wykształciły się objawy cukrzycy typu I - tzw. cukrzycy dziecięcej. Dieta bogata w fizetynę wprawdzie nie zwalczyła u nich tej choroby, ale wyeliminowała obrzęk nerek będący objawem tzw. retinopatii cukrzycowej.
Dodatkowo, fizetyna zmniejszyła podatność na stany lękowe obserwowaną u myszy z cukrzycą.
Autorzy badań szacują, że aby osiągnąć podobne rezultaty u ludzi, potrzeba ilości fizetyny zawartej w około 37 truskawkach zjadanych codziennie.
Przypominamy, że owoce te mają też sporo innych zalet - zawierają więcej witaminy C niż cytryna i grejpfrut, chronią przed anemią, posiadają właściwości odtruwające i oczyszczające, poprawiają przemianę materii, są bogata w wapń, fosfor oraz mikro- i makroelementy.
Truskawki są pyszne i co ważne - niskokaloryczne - jedna szklanka (144 gramów) stanowi około 45 kcal.