Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Zdaniem amerykańskich naukowców regularne spożywanie mleka i jego przetworów może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II nawet o 60%. Za dobroczynne właściwości mleka odpowiadają występujące w nim kwasy tłuszczowe.
Przeprowadzone przez nich badanie trwało aż 20 lat - w tym czasie przeanalizowano m. in. poziom glukozy we krwi, insuliny i poziomy kwasów tłuszczowych u 3700 osób.
Ustalono, że wyższe poziomy kwasów palmitynowych odmiany trans (obecne w produktach mlecznych) mają związek ze zdrowszymi poziomami insuliny i cholesterolu we krwi. U osób, u których zaobserwowano najwyższy ich poziom, ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II zmniejszyło się aż o 60%.
To pierwsze badanie dotyczące związku pomiędzy (obecnym w produktach mlecznych) palmitynowym kwasem w postaci trans, a ryzykiem zachorowania na wspomnianą chorobę. Okazuje się, że ma on silny efekt ochronny na organizm. Picie mleka daje więc wiele korzyści dla zdrowia.