Ankieta

Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?

14%
zdecydowanie tak
8%
raczej tak
14%
nie wiem
15%
raczej nie
49%
zdecydowanie nie

Picie mleka a ryzyko zachorowania na cukrzycę

dodano: Środa, 22 Grudzień 2010, 11:32:53

Zdaniem amerykańskich naukowców regularne spożywanie mleka i jego przetworów może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II nawet o 60%. Za dobroczynne właściwości mleka odpowiadają występujące w nim kwasy tłuszczowe.






Przeprowadzone przez nich badanie trwało aż 20 lat - w tym czasie przeanalizowano m. in. poziom glukozy we krwi, insuliny i poziomy kwasów tłuszczowych u 3700 osób.






Ustalono, że wyższe poziomy kwasów palmitynowych odmiany trans (obecne w produktach mlecznych) mają związek ze zdrowszymi poziomami insuliny i cholesterolu we krwi. U osób, u których zaobserwowano najwyższy ich poziom, ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II zmniejszyło się aż o 60%.







To pierwsze badanie dotyczące związku pomiędzy (obecnym w produktach mlecznych) palmitynowym kwasem w postaci trans, a ryzykiem zachorowania na wspomnianą chorobę. Okazuje się, że ma on silny efekt ochronny na organizm. Picie mleka daje więc wiele korzyści dla zdrowia.

1080 / 3125
Copyright © 2008-2024 Narkotyki.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kliknij tutaj aby skontaktować się z administratorem.