Ankieta

Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?

14%
zdecydowanie tak
8%
raczej tak
14%
nie wiem
15%
raczej nie
49%
zdecydowanie nie

Boimy sie tego, co jemy...

dodano: Poniedziałek, 29 Listopad 2010, 17:12:03

Unijna agencja badająca bezpieczeństwo żywności (EFSA) sprawdziła, co mieszkańcy Unii sądzą na temat tego, co jedzą.






Okazało się, że najwięcej obaw wobec żywności mają Polacy - w dużo większym stopniu niż obywateli innych europejskich krajów martwi nas jakość jedzenia.






Niepokoi nas przede wszystkim duża ilość barwników i pestycydów w produktach spożywczych - według raportu martwią one 79% Polaków i 66% mieszkańców Unii.






77% z nas obawia się też pozostałości hormonów i antybiotyków w mięsie (dla porównania dotyczy to 70% Europejczyków), a 75% - także zanieczyszczeń, takich jak rtęć w rybach czy dioksyny w wieprzowinie (69% Europejczyków). Bardziej niż mieszkańcy innych państw obawiamy się nawet BSE, czyli tzw. choroby wściekłych krówi to mimo, że jej przypadki nigdy w naszym kraju nie wystąpiły.







W opinni ekspertów z Głównego Inspektoratu Sanitarnego poglądy te w dużej mierze są bezpodstawne, gdyż żywność w Polsce od kilkudziesięciu lat nie była tak dobrej jakości, i nie było jej w tak dużym wyborze. Być może powodem jest nadmierne nagłaśnianie każdego niepokojącego przypadku wykrycia nieprawidłowości w danym produkcie spożywczym, a pomijanie dobrych informacji dotyczących jakości polskich produktów.







Zdaniem specjalistów najpoważniejszym zagrożeniem dla zdrowia, spotykanym w żywności, są pleśnie i wytwarzane przez nie mikotoksyny. Najwiecej przypadków ich wykrycia dotyczy herbaty i suszonych owocow. W dużym stężeniu mogą powodować m.in. grzybice i alergie.

1118 / 3125
Copyright © 2008-2024 Narkotyki.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kliknij tutaj aby skontaktować się z administratorem.