Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Wzbogacenie diety o różnorodne warzywa - nawet w niewielkich ilościach - obniża ryzyko raka płuc u palaczy. Nałogowcy dodatkowo chętnie sięgający po owoce są wyraźnie mniej narażeni na najczęstszą odmianę tego nowotworu - tj. płaskonabłonkowego raka płuc.
Do takich wniosków doszli naukowcy z holenderskiego Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego i Środowiska, którzy wśród 452187 osób zebrali informacje dotyczące spożycia 14 popularnych owoców i 26 warzyw - świeżych, w puszce lub suszonych. W ciągu 8 lat u ponad 1600 uczestników badania zdiagnozowano raka płuc.
Okazało się, że jedzenie różnorodnej mieszanki warzyw i owoców - niezależnie od tego w jakich ilościach - obniża ryzyko raka płuc, zwłaszcza u palaczy.
Autorzy badania podkreślają, że najważniejszym elementem redukcji ryzyka raka płuca wciąż jest zaprzestanie palenia papierosów. Zanim podejmiemy taką decyzję - warto sięgać po różnorodne warzywa i owoce, by z większym prawdopodobieństwem zapobiec wystąpieniu tej choroby.
Warzywa i owoce zawierają wiele aktywnych biologicznie składników, dlatego złożony z nich urozmaicony zestaw może dawać duże korzyści zdrowotne.