Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Zespół badaczy z Pennsylvania State University wykazał, że orzechy pistacjowe mogą zwiększać poziom antyoksydantów we krwi osób dorosłych mających wysoki poziom cholesterolu we krwi.
Znane z właściwości obniżania poziomu lipidów i lipoprotein pistacje obfitują też w wiele innych cennych składników, takich jak w luteina, gamma-tokoferol czy beta-karoten. Związki te są przeciwutleniaczami, które mają zdolność do ochrony cholesterolu frakcji LDL przed utlenianiem, jego migracją do naczyń krwionośnych oraz działaniem prozapalnym.
Amerykańscy naukowcy przeprowadzili eksperyment z kontrolowanym żywieniem pacjentów, którym podawano zdrową dla serca dietę z dodatkiem pistacji w celu przeanalizowania ich wpływu na poziom antyoksydantów.
W ramach pierwszego, trwającego dwa tygodnie etapu badania pacjentom podawano typową amerykańską dietę, zawierającą 35% tłuszczu, z czego 11% stanowiły tłuszcze nasycone. Następnie przez okres czterech tygodni przestawiono pacjentów 3 kolejne diety, będące wariantami powszechnie stosowanej diety obniżającej cholesterol, zawierające 25% tłuszczu ogółem, w tym 8% tłuszczów nasyconych. W jednej z nich około 10-20% energii dostarczały pistacje.
U osób ją stosujących zaobserwowano wyraźnie wyższe stężenie w surowicy krwi beta-karotenu, luteiny i gamma-tokoferolu oraz niższe stężenie utlenionego LDL we krwi. Jedzenie tych orzechów jest więc korzystne, szczególnie w przypadku osób mających wysoki poziom cholesterolu we krwi.