Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Dr Gary Whitford z Medical College of Georgia odkrył, że czarna herbata zawiera więcej fluorków niż dotąd sądzono.
Według dotychczasowych raportów litr tego napoju zawiera 1-5 mg fluorków, jednak jak wskazują najnowsze badania - może on zawierać nawet 9 mg.
Ilość fluorków zawartych w 2 do 4 kubkach herbaty dziennie nie jest szkodkliwa, ale najwięksi miłośnicy tego napoju mogą spodziewać się pewnych kłopotów zdrowotnych związanych z ich nadmiarem w organizmie.
Fluorki posiadają własciwość zapobiegania próchnicy, ale długotrwałe przyjmowanie nadmiernych ilości tych zwiazków prowadzi już do osłabienia kości. Bezpieczna ich dawka to od 2 do 3 mg dziennie - zwykle przyjmujemy ją pijąc fluorkowaną wodę, używając pasty z fluorem oraz jedząc określone pokarmy.
Zagrożenie dla kości stałoby się istotne dopiero wtedy, jeśli przez 10 lat lub dłużej każdego dnia dostarczalibyśmy swojemu organizmowi około 20 mg fluorków.
Skutkiem nadmiernego spożycia fluoru jest schorzenie zwane fluorozą kośćca, objawiające się uszkodzeniem i bolesnością stawów oraz kości. Choroba ta występuje bardzo rzadko, jednak jak sie okazało - wszystkich cierpiących na nią pacjentów łączy miłość do czarnej herbaty. Analiza przypadków zdiagnozowanych w USA wykazała, że każdy z nich w ciągu ubiegłych 10-30 lat wypijał od 3,7 do 7,5 litra czarnego naparu każdego dnia.
Przez długi czas nie doceniano stężenia fluorków w czarnej herbacie, gdyż stosowano błędną metodę ich pomiaru.
Whitford wraz z zespołem przetestował 7 marek herbaty dostępnych na amerykańskim rynku. W ramach eksperymentu przez 5 minut zaparzano je w dejonizowanej wodzie - ponieważ nie zawierała ona minerałów, nie dochodziło do zaburzenia odczytów przez czynniki zewnętrzne.
Jak okazało się po zastosowaniu takiej metody dyfuzyjnej - stężenie fluorków w każdej próbce naparu było od 1,3 do 3,3 razy wyższe niż podczas zwykłych, stosowanych do tej pory badań z elektrodą.
Autorzy badania radzą, by w trosce o kondycję kości zachować umiar w piciu czarnej herbaty.