Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Zespół japońskich naukowców z Nagoya University, kierowany przez dr Fumihiko Horio wykazał, że picie kawy zapobiega rozwojowi cukrzycy typu drugiego. Ich zdaniem za zaobserwowany efekt w dużej mierze odpowiada zawarta w niej kofeina.
Badacze przeprowadzili eksperyment z udziałem myszy z genetycznie uwarunkowaną cukrzycą typu 2, które podzielono na dwie grupy - jednej przez 5 tygodni podawano do picia wodę, natomiast drugiej rozcieńczoną kawę.
Jak się okazało, spożycie kawy zapobiegało skokom poziomu glukozy we krwi i wystąpieniu hiperglikemii u gryzoni. Co więcej, u myszy z drugiej grupy zaobserwowano też wyraźny wzrost wrażliwości na insulinę, co w dużym stopniu wpływało na zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2.
W tkance tłuszczowej myszy pijących kawę spadł poziom substancji prozapalnych, a nasilenie objawów stłuszczenia ich wątroby zmniejszyło się.
Zdaniem autorów badania podobny efekt wystepuje także w przypadku ludzi - spożycie kawy zapobiega hiperglikemii, zwiększa wrażliwość na insulinę oraz przeciwdziała stłuszczeniu wątroby.