Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Zespół badaczy z Uniwersytetu Loma Linda w Kaliforni wykazał, iż spożywanie garści pistacji dziennie przyczynia się do poprawy pracy naczyń krwionośnych, reguluje poziom cukru we krwi i pomaga utrzymać prawidłową wagę ciała. Wszystkie te czynniki są kluczowe dla dobrej kondycji serca.
Pistacje są źródłem ponad trzydziestu witamin i minerałów, a także wielu składników fitoodżywczych. Są bogate w potas i fitosterole, a także - jako jedyne spośród wszystkich orzechów - zawierają karotenoidy - luteinę i zeaksantynę.
Mają ponadto silne właściwości przeciwutleniające, ich jedzenie przyczynia się więc do poprawy pracy naczyń krwionośnych, regulacji poziomu cukru we krwi i utrzymania prawidłowej wagi ciała. Powinny po nie sięgać zwłaszcza osoby mające zbyt wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów.
Kalifornijscy badacze zestawili dane pochodzące z 25 analiz przeprowadzonych w latach 1992 - 2007, które w sumie dotyczyły 583 kobiet i mężczyzn w wieku od 19 do 86 lat. Zaobserwowano, że w grupie spożywającej średnio 67 gramów pistacji każdego dnia poziom trójglicerydów uległ redukcji o ponad 10%. W zależności od diety badanych zmienił się także poziom cholesterolu u uczestników badania - największy jego spadek zanotowano u osób praktykujących typowo zachodni sposób odżywiania. Spadek całkowitego poziomu cholesterolu wyniósł u nich 7,4%, a cholesterolu LDL - 9,6%. U uczestników stosujących dietę niskotłuszczową lub śródziemnomorską poziom cholesterolu spadł odpowiednio o 4,1 i 6%. Jak sie okazało, lepsze rezultaty osiągały w tym względzie osoby z niższym wskaźnikiem masy ciała.