Ankieta

Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?

14%
zdecydowanie tak
8%
raczej tak
14%
nie wiem
15%
raczej nie
49%
zdecydowanie nie

Ilość mięsa w diecie i sposób jego przygotowywania ma wpływ na ryzyko zachorowania na nowotwory

dodano: Czwartek, 22 Kwiecień 2010, 12:33:16

Podczas tegorocznego spotkania Amerykańskiego Związku Badania Raka, naukowcy z Teksasu zaprezetowali wyniki swoich najnowszych badań dotyczących wpływu diety oraz sposobu przygotowywania posiłków na ryzyko zachorowania na nowotwory. Wynika z nich, że osoby, które często jedzą mięso poddane obróbce w wysokiej temperaturze mają podwyższone ryzyko zachorowania na raka pęcherza. Dodatkowo, podatność na zachorowanie zwiększają w ich przypadku niektóre warianty genów.



 

 





W gotowanym w wysokiej temperaturze, grilowanym oraz mocno wysmażonym mięsie powstają aminy heterocykliczne - związki mutagenne, których spożycie zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na raka.
 

 

 








W badaniu określającym wpływ jedzenia mięsa na ryzyko raka pęcherza wzięły udział 884 osoby chore i 878 osób zdrowych w tym samym wieku, tej samej płci i pochodzenia. Wszyscy uczestnicy wypełnili ankiety określające ich zwyczaje żywieniowe. Na tej podstawie podzielono ich na 4 grupy, w zależności od ilości spożywanego czerwonego mięsa.
 

 

 








Okazało się, że w przypadku osób, które jadły najwięcej mięsa, ryzyko zachorowania na raka pęcherza było prawie półtora raza większe niż w przypadku tych, którzy jedli takiego mięsa najmniej.

 

 








Według specjalistów najbardziej szkodliwe jest spożywanie steków wołowych, kotletów wieprzowych i bekonu, jednak nawet chude białe mięso  - przygotowane w niewłaściwy sposób - zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju raka.


 

 







W ramach badania naukowcy sprawdzili też DNA uczestników i to, czy geny zaangażowane w metabolizm amin mają wpływ na podwyższone ryzyko. Okazało się, że posiadacze 7 lub więcej pechowych wariantów genów jedzący dużo mięsa, aż 5 razy częściej niż inni chorują na raka pęcherza.











Wyniki tych badań jednoznacznie dowodzą, że nasza dieta oraz sposób przygotowywania posiłków ma wpływ na ryzyko zachorowania na nowotwory.

1570 / 3125
Copyright © 2008-2024 Narkotyki.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kliknij tutaj aby skontaktować się z administratorem.