Alkoholizm w przyrodzie
dodano: Czwartek, 31 Lipiec 2008, 9:34:10
Zamieszkujący Malezję niewielki ssak przypominający wiewiórkę - ogonopiór uszasty - od 55 milionów lat żywi się 3,8-procentowym piwem palmowym. Jest to jedno z najwyższych stężeń alkoholu występujące w środowisku naturalnym.
To niewielkie zwierzątko o wadze około 47 gramów wchłania olbrzymie, nawet dla człowieka, ilości alkoholu, nigdy się przy tym nie upijając. Przypuszcza się, że organizm ogonopióra rozkłada alkohol znacznie szybciej niż ludzki organizm.
Przodkowie człowieka bardzo rzadko stykali się z alkoholem w środowisku naturalnym, przez co nie wykształciła się u nich odporność na fermentowane napoje. Gdy około 9000 lat temu ludzkość zaczęła świadomie wytwarzać alkohol, organizm nie był przygotowany na jego efektywne rozkładanie.
Zdaniem naukowców bliższa obserwacja i badania tego gatunku mogą pomóc w leczeniu alkoholizmu u ludzi.