Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Włoscy naukowcy udowodnili, że spożywanie węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym wiąże się z podwyższonym ryzykiem choroby wieńcowej serca u kobiet.
Pokarmy, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi to na przykład cukier, chleb, ziemniaki, pizza czy ryż.
Zespół włoskich badaczy przeanalizował wieloletnie dane, dotyczące ponad 47 000 osób (15 171 Włochów i 32 578 Włoszek). Jak się okazało, kobiety, których dieta składała się głównie z pokarmów o wysokim indeksie glikemicznym były dwa razy bardziej narażone na chorobę wieńcową niż te, które spożywały pokarmy o niższych wartościach indeksu.
Autorom odkrycia nie udało się ustalić, dlaczego zagrożenie chorobą wieńcową wiąże się raczej z węglowodanami o wysokim indeksie glikemicznym, a nie z ilością węglowodanów w ogóle, a także dlaczego niebezpieczeństwo to dotyczy wyłącznie kobiet.
Specjaliści zalecają spożywanie produktów powoli uwalniających energię, czyli tych o niskim indeksie glikemicznym, gdyż są one bezpieczne dla serca. Należy do nich np. makaron, chleb żytni czy płatki owsiane.