Ankieta

Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?

14%
zdecydowanie tak
8%
raczej tak
14%
nie wiem
15%
raczej nie
49%
zdecydowanie nie

Coraz więcej pizzerii i barów typu fast food w Polsce

dodano: Czwartek, 25 Luty 2010, 10:55:01

Według danych Akademii Rozwoju Systemów Sieciowych (ARSS), w ubiegłym roku przybyło w naszym kraju około 300 franczyzowych punktów gastronomicznych, których uruchomienie pochłonęło łącznie blisko 90 milionów złotych. Szacuje się, że w 2010 roku liczba tego rodzaju placówek wzrośnie o kolejne 350 sztuk.

 

 

 





Najbardziej dynamicznie rośnie liczba franczyzowych pizzerii i barów typu fast food. W 2009 roku, pod 26 różnymi markami przybyło 140 pizzerii i około 100 barów szybkiej obsługi. Inne segmenty gastronomicznego rynku, takie jak restauracje czy kawiarnie nie rozwijają się i nie cieszą się powodzeniem u polskich konsumentów.
 




 

 



Popularność niezdrowego jedzenia w Polsce przekłada się na pogarszanie się stanu zdrowia Polaków. Statystyki pokazują, że już około 20% dzieci waży o wiele za dużo, a ich stan zdrowia jest zły. Jak wykazały badania przesiewowe przeprowadzone w ramach finansowanego przez Ministerstwo Zdrowia Narodowego Programu Profilaktyki i Leczenia Chorób Układu Sercowo-Naczyniowego POLKARD, 11% polskich dzieci już cierpi na nadciśnienie, a 10% ma zbyt wysoki poziom cholesterolu. Te objawy już teraz wskazują na początki miażdżycy, która w przyszłości grozi zawałem, nawet jeszcze przed 35 rokiem życia.





 




Przyczyną otyłości, obok braku aktywności fizycznej jest oczywiście zła dieta, bogata w posiłki fast-food. Spożycie taniego, śmieciowego jedzenia rośnie jeszcze bardziej w czasie kryzysu, który obecnie ma miejsce.

 


 
 




Sieć tego typu „restauracji” staje się coraz gęstsza. Aż 80% gimnazjalistów z dużych polskich miast przyznaje, że regularnie jada w sieciowych restauracjach. Ponad 60% z nich dwa razy w tygodniu jada hamburgery, 70% równie często konsumuje pizzę, a 80% – frytki. Ponadto około 37% gimnazjalistów zjada od 3 do 6 paczek chipsów na tydzień, a 53% – dwie paczki tygodniowo. Niemal wszystkie dzieci prawie codziennie zajadają niezdrowe dodatki między posiłkami, takie jak ciastka czy batony, większość z nich pije też gazowane, słodkie napoje. Wszystkie te produkty dostarczają im aż pięć razy więcej cukru, niż spożywało się ich 50 lat temu.










Jedzenie typu fast-food jest nie tylko tłuste i słone, ale też nafaszerowane szkodliwym, rakotwórczym akrylamidem. Tłuszcz zawarty w ziemniaczanych przekąskach zwiększa poziom złego cholesterolu we krwi oraz stymuluje procesy zapalne, podobnie jak sól. Odkładająca się w wyniku spożywania jedzenia typu fast-food tkanka tłuszczowa, zwłaszcza ta okalająca narządy wewnętrzne, również ma właściwości pozapalne.

 

1718 / 3125
Copyright © 2008-2024 Narkotyki.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kliknij tutaj aby skontaktować się z administratorem.