Ankieta

Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?

14%
zdecydowanie tak
8%
raczej tak
14%
nie wiem
15%
raczej nie
49%
zdecydowanie nie

Tłuste ryby morskie dla mocnych nerwów

dodano: Poniedziałek, 15 Luty 2010, 15:15:15

Międzynarodowy zespół naukowców z Uniwersytetu Medycznego w Wiedniu oraz z Centrum Badań nad Zdrowiem Młodych Orygen w Melbourne w Australii wykazał, że tłuszcze rybie mogą zapobiegać, a przynajmniej opóźniać rozwój psychozy u osób najbardziej na nią narażonych.




 

 

 


Psychoza jest zaburzeniem psychicznym, któremu towarzyszą silne zakłócenia w postrzeganiu rzeczywistości, takie jak halucynacje czy urojenia. Dotyczy ciężkich chorób psychicznych, np. schizofrenii czy psychozy maniakalno-depresyjnej (zaburzenia afektywnego dwubiegunowego).
 

 

 

 







W najnowszym badniu wzięło udział 81 młodych osób w wieku od 13 do 25 lat, silnie narażonych na psychozę, którzy już w przeszłości mieli łagodne objawy psychotyczne lub też byli obciążeni rodzinnym ryzykiem wystąpienia psychozy i jednocześnie już zaczęli odczuwać łagodne jej symptomy.

 

 

 

 





Prawdopodobieństwo, że w ciągu roku rozwinie się u takich osób pełnoobjawowa psychoza wynosi około 40%, ale profilaktyczne stosowanie leków przeciwpsychotycznych w tej grupie budzi wiele kontrowersji. Tego typu środki mają bowiem silne działania uboczne, takie jak zaburzenia metaboliczne, szybki przyrost kilogrmów czy zaburzenia seksualne. Konsekwencje te sprawiają, że wielu młodych pacjentów nie podejmuje takiej terapii.



 

 

 

 



W ramach eksperymentu badającego zależność między spożywaniem tłuszczów rybich a ryzykiem rozwoju psychoz - 41 osób codziennie przez 12 tygodni zażywało kapsułki zawierające 1,2 grama wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, podczas gdy pozostała 40 przyjmowała placebo.


 

 

 





Istnieją naukowe dowody, że kwasy omega-3 mają bardzo korzystny wpływ na zdrowie - obniżają ryzyko chorób układu krążenia, niektórych schorzeń neurologicznych, a nawet nowotworów. Ich najcenniejszym źródłem w naszej diecie są tłuste ryby morskie.




 

 





Pod koniec badnia pełny rozwój zaburzeń psychotycznych stwierdzono tylko u dwóch osób (niecałe 5%) z grupy przyjmującej tłuszcze rybie oraz u 11 osób (27,5%) z grupy kontrolnej. Okzło się, że kwasy omega-3 niwelowały ryzyko ich rozwoju, a także poprawiały ogólne funkcjonowanie zażywających je pacjentów.


 

 

 





Zdaniem autorów badnia regularne zażywanie tłuszczów rybich powoduje korzystne zmiany w błonach neuronów i poprawia komunikację między nimi. Wiadomo, że omega-3 są istotnym składnikiem błony komórek nerwowych, potrzebnym do prawidłowego rozwoju układu nerwowego. Badacze twierdzą, że w początkowych stadiach rozwoju psychozy naturalne tłuszcze rybie mogą stanowić alternatywę dla leków przeciwpsychotycznych.

1746 / 3125
Copyright © 2008-2024 Narkotyki.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kliknij tutaj aby skontaktować się z administratorem.