Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Zdaniem badaczy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis piwo w zachodniej diecie może być jednym z najważniejszych źródeł krzemu. Jak wiadomo - pierwiastek ten pobudza wzrost kości i tkanki łącznej i zapobiega rozwojowi osteoporozy.
Amerykańscy naukowcy przeanalizowali związek pomiędzy wybraną metodą produkcji tego chmielowego napoju a zawartością krzemu i określili oddziaływanie surowego materiału oraz procesu warzenia na stężenie tego pierwiastka w brzeczce i samym piwie.
Krzem zawarty w piwie występuje pod postacią kwasu ortokrzemowego (OSA), który charakteryzuje się 50% biodostępnością, dzięki czemu chmielowy napój staje się podstawowym źródłem tego pierwiastka w zachodniej diecie.
Analiza próbek surowego materiału wykazała, że słodowanie w niewielkim stopniu zmienia zawartość krzemu, gdyż jego większość znajduje się w łuskach jęczmienia, które nie są niszczone podczas tego procesu. Im wyższe stężenie krzemu w słodzie, tym kolor piwa jest bledszy. Z kolei ciemniejsze słody, np. czekoladowy czy barwiący black malt, który w ramach palenia jest doprowadzany do punktu uwęglania, zawierają o wiele mniej krzemu.
Autorzy badania zmierzyli zawartość krzemu w 100 dostępnych w powszechnej sprzedaży piwach, które skategoryzowano m.in. ze względu na rodzaj alkoholu. Stężenie krzemu w poszczególnych napojach wahało się w zakresie od 6,4 do 56,5 mg/L.
Najwięcej tego cennego dla kości pierwiastka miały piwa zawierające dużo palonego jęczmienia i chmielu, nieco mnie - te wytwarzane z pszenicy.