Ankieta

Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?

14%
zdecydowanie tak
8%
raczej tak
14%
nie wiem
15%
raczej nie
49%
zdecydowanie nie

Smak wina a oświetlenie pomieszczenia, w którym dokonujemy degustacji

dodano: Poniedziałek, 14 Grudzień 2009, 11:54:14

Zdaniem niemieckich naukowców z Uniwersytetu Gutenberga w Moguncji lepiej oceniamy smak wina, jeśli pomieszczenie, w którym dokonujemy degustacji, jest oświetlone na czerwono lub niebiesko.

 

 

 

 

 




W przeprowadzonym przez nich badaniu wzięło udział 500 osób, które testowały smak trunku w pomieszczeniach oświetlonych różnym światłem: czerwonym, niebieskim, białym i zielonym. Okazało się, że za butelkę tego samego wina typu riesling byli oni gotowi zapłacić około jednego euro więcej tyko poprzez fakt, że próbowali go przy czerwonym lub niebieskim oświetleniu.

 

 

 






Autorzy badania zaobserwowali też, że w czerwonym oświetleniu wino oceniane było jako półtora raza słodsze, a jego bukiet oceniano wyżej. Może to tłumaczyć fakt, że trunek serwowany w barach czy restauracjach, gdzie panuje takie klimatyczne oświetlenie smakuje najlepiej.



 

 

 

 


Już wcześniej ustalono, że na ocenę smaku trunku może wpłynąć jego kolor. Teraz okazuje się, że znaczenie w tym kontekście ma również barwa dominująca w danym pomieszczeniu.

 

 

 

 




Niemieckim badaczom nie udało się ustalić, dlaczego kolor światła ma taki wpływ na nasz gust. Przypuszczają, że ma to związek z tym, że w momencie gdy oceniamy oświetlenie jako przyjemne, automatycznie przenosimy nasze wrażenia na smak spożywanego alkoholu. Najbardziej obiektywnym oświetleniem do oceny rzeczywistych walorów i bukietu wina jest światło naturalne.

1906 / 3125
Copyright © 2008-2024 Narkotyki.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kliknij tutaj aby skontaktować się z administratorem.